PSD a eliminat achizițiile netransparente, abuzurile și pilele PNL din Legea stării de alertă și a readus democrația

PSD a eliminat achizițiile netransparente, abuzurile și pilele PNL din Legea stării de alertă și a readus democrația prin modificările proiectului legii trimis cu întârziere de Guvern.

Varianta Guvernului introducea, la fel ca sub paravanul situației de alertă, posibilitatea ca achizițiile publice să fie în continuare total netransparente, bugetul statului, fiind transformat în pușculița PNL.

Varianta Guvernului prevedea de asemene abuzuri prin care, sub paravanul stării de alertă, PNL voia să facă o epurare în instituțiile publice pentru a-și instala politrucii de partid!

Mai mult, PNL voia o stare de alertă pe termen nelimitat – fapt ce ar fi suspendat cu totul democrația din România!

Amendamentele PSD la legea stării de alertă:

  1. Starea de alertă nu poate depăși 30 de zile. Poate fi prelungită, pentru motive temeinice pentru cel mult 30 de zile prin hotărâre a guvernului. Nu nelimitat, cum dorea PNL.
  2. Se pot restrânge drepturi și libertăți fundamentale prin ”măsuri temporare, proporționale, graduale și necesare protejării vieții, integrității fizice și psihice, ocrotirii sănătății și protejării patrimoniului public și privat.
  3. Achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, nu se mai pot face prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului.
  4. Numirile făcute prin ordin de ministru – fără concurs- pot ocupa doar pozițiile vacante ori parțial vacante în cadrul Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonare și încetează DE DREPT la încetarea stării de alertă. Nu definitiv, cum dorea PNL.
  5. Suspendările din funcție se fac pentru neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu de natură de a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a pandemiei – s-au adus precizări clare ce înseamnă neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu; suspendările încetează de drept după ieșirea din starea de urgență.
  6. Detașările în interes de serviciu se fac cu acordul prealabil angajatului și numai în unități cu același profil de activitate; în varianta guvernului era arbitrar, unilateral, angajatul trebuia să se supună.
  7. Regimul de telemuncă, modificarea locului de muncă și a atribuțiilor se instituie cu consimțământul angajatului; în varianta guvernului era arbitrar, unilateral.
  8. Se instituție obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, începând cu 15 mai.
  9. Se menţin măsurile de plafonare a preţurilor la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive assistive, materiale sanitare şi echipamente de protecţie.

You may also like

Leave a Comment