Istoricul Yuval Noah Harari, într-un interviu luat de Christiane Amanpour, la CNN: „E iluzoriu să crezi că pe viitor te poți proteja doar prin închiderea granițelor de un virus care trece de la liliac la om”

Istoricul israelian, Yuval Noah Harari, autorul „trilogiei”, „Sapiens – Scurtă istorie a omenirii”, „Homo Deus – Scurtă istorie a viitorului” şi „21 gânduri despre secolul al 21-lea” povestește, într-un interviu luat de Christiane Amanpour, la CNN, despre cele mai mari provocări determinate de pandemia de coronavirus:

  • Nu am avut o astfel de epidemie în ultimii 100 de ani. Prin urmare, și faptul că nimeni nu a avut o asemenea experiență în cursul vieți sale face din epidemia de coronavirus ceva atât de înspăimântător.
  • Dacă am compara criza epidemiei de coronavirus cu criza financiară din 2008… În 2008, adulți responsabili au preluat conducerea, au încolonat oamenii în spatele lor și au împiedicat instalarea celor mai negre derapaje. În ultimii patru ani, în schimb, am asistat la o deteriorare rapidă a încrederii pe plan internațional. Țara care a avut leadership-ul deopotrivă în timpul crizei din 2008 și în timpul epidemiei de Ebola, mă refer la Statele Unite, de data asta nu își asumă niciun fel de poziție de leadership. De altfel, din 2016, actuala administrație de la Washington a specificat clar că SUA a demisionat din postul de lider mondial, că nu mai are prieteni, ci numai interese. Iar acum, chiar dacă SUA și-ar asuma poziția de lider, nimeni nu ar urma un lider al cărui motto este: „Me first”.
  • E iluzoriu să crezi că pe viitor te poți proteja doar prin închiderea granițelor de un virus care trece de la liliac la om.
  • Este un test pentru UE și o șansă pentru UE să demonstreze că merită. Este timpul ca membrii UE să vină în sprijinul Italiei. Vor arăta astfel inclusiv valoarea UE. Dacă nu, virusul ar putea distruge UE nu doar viața oamenilor.
  • Unul dintre pericolele puse de actuala epidemie este că va justifica supravegherea în masă, mai ales cea biometrică. Nu doar acum, ci și după ce va trece epidemia.

You may also like

Leave a Comment