Moţii din Apuseni şi-au găsit dreptatea: “Legea Moţilor” a fost actualizată!

Astăzi am votat PENTRU proiectul de lege, al cărui coiniţiator sunt, care prevede modificarea şi completarea Legii nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni.

Legea nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor din Munţii Apuseni a intrat în vigoare în 1996 însă prevederile legii nu s-au aplicat până astăzi.

“Conform legii sus menţionate, deţinătorii de carnet de moţ au dreptul la 10 mc de material lemnos pe picior/an, dar nu mai mult de 15 mc de familie, la jumătate de preţ, cu dreptul de al prelucra şi valorifica prin comerţ ambulant.

Pentru a obţine un carnet de moţ există o singură condiţie pentru cei care solicită, să aibă domiciliul stabil pe raza unei localităţi din Apuseni. În ultima perioadă însă sunt tot mai puţini care solicită carnetul de moţ, deoarece ştiu că nu le foloseşte la nimic, întrucât Legea nr.33/1996 nu se respectă.

În secolul trecut, carnetul de moţ era mândria moţilor. Aceştia făceau comerţ în sudul tării unde vindeau cherestea, mere şi fructe de pădure. După anul 2000, carnetul de moţ a devenit o hârtie fără nicio valoare.

Potrivit prevederilor Legii nr.33/1996, cunoscută şi sub denumirea de Legea moţilor, locuitorii Munţilor Apuseni beneficiază de facilităţi fiscale pentru continuarea practicării unor meşteşuguri tradiţionale, facilităti întâlnite şi în Uniunea Europeană, pentru a stabiliza locuitorii care populează zona montană şi a impiedica, astfel, depopularea zonei.

Legile fondului funciar (Legea fondului funciar nr.18/1991, Legea nr. 169/1997 şi Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare) şi Legea nr.46/2008 Codul silvic, republicată, dupa ce au fost puse în aplicare au determinat şi acestea blocarea punerii în aplicare a Legii nr. 33/1996 (Legea moţilor).

Având în vedere factorii subiectivi şi obiectivi care au dus la neaplicarea Legii nr.33/1996, prin propunerea legislativă anexată am corelat prevederile legale cu legislaţia actuală din domeniu” se arată în expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni.

http://www.cdep.ro/proiecte/2018/600/90/5/se918.pdf

Deputat Gabriel Horia Nasra

Preşedinte PSD Cluj

You may also like

Leave a Comment